Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκληραίνουν τα τραπεζικά stress test

Στις 13 Ιουλίου θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των stress test των ευρωπαϊκών τραπεζών, όπως αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters, και αυτά θα περιλαμβάνουν μεγέθη πιθανών ζημιών από εθνική στάση πληρωμών.

Σκληραίνουν τα τραπεζικά stress test
Στις 13 Ιουλίου θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των stress test των ευρωπαϊκών τραπεζών, όπως τουλάχιστον αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters.

Το πρακτορείο αναφέρει πως αρχικά η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων είχε προγραμματιστεί για τα τέλη Ιουνίου. Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή όμως, κατέληξε στην αναβολή των ανακοινώσεων λόγω δυσκολιών που παρουσιάστηκαν, αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στις εξελίξεις.

Σύμφωνα με τις πηγές του Reuters, έχει ζητηθεί από τις τράπεζες να καθορίσουν συγκεκριμένα μεγέθη για τις πιθανές απώλειές τους από ανοίγματα που έχουν στο ελληνικό χρέος και άλλα εθνικά ομόλογα, ώστε να διασφαλιστεί ότι ο «έλεγχος υγείας» των οίκων αντικατοπτρίζει ρεαλιστικά την εμβάθυνση της κρίσης χρεών στην ευρωζώνη.

Οι ρυθμιστικές αρχές αύξησαν τις απαιτήσεις για την ενημέρωση από τους οίκους, έτσι ώστε να αναφέρουν την πιθανή επίδραση από μια στάση πληρωμών εθνικών ομολόγων, χωρίς πάντως να πρέπει να κάνουν την, πολιτικά απαράδεκτη, υπόθεση στα stress tests ότι πράγματι θα συμβεί κάποια στάση πληρωμών.

Μέχρι τώρα, οι έρευνες για τις επιπτώσεις της κρίσης στους τραπεζικούς ισολογισμούς επικεντρώνονταν στο εμπορικό χαρτοφυλάκιο των τραπεζών, ενώ τα κρατικά ομόλογα περιλαμβάνονται στα χαρτοφυλάκια «διακράτησης μέχρι τη λήξη.»

Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες, η αρμόδια τραπεζική αρχή, ΕΒΑ, ζητεί να γίνει εκτίμηση με βάση την πιθανότητα στάσης πληρωμών (probability of default -PD) και τις ζημιές λόγω στάσης πληρωμών (loss given default, LGD).

Παράλληλα, θα ζητά εκτιμήσεις πιστωτικού κινδύνου για όλα τα τραπεζικά στοιχεία ενεργητικού, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Η πιθανότητα στάσης πληρωμών θα βασίζεται στην μείωση των πιστοληπτικών αξιολογήσεων από Moody's και S&P από την 1η Ιουνίου. Σημειώνεται ότι οι δείκτες PD και LGD έχουν ενισχυθεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες για τα ελληνικά ομόλογα.

Τα νέα stress tests θα εξετάζουν το πώς θα επιβιώσει μια τράπεζα από μια υποβάθμιση χώρας από πιστωτικό οίκο κατά τέσσερις βαθμίδες, μια κίνηση που θα οδηγούσε τα ελληνικά ομόλογα σε αξιολόγηση χρεοκοπίας.   

Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι γερμανικές Landesbanks εμφανίζονται μεταξύ των πλέον αδύναμων τραπεζών στην Ε.Ε., αλλά αναμένεται να περάσουν τα tests.  

"Τα stress tests είναι πολύ σκληρότερα από τα περυσινά, κάτι που αναμένεται να αυξήσει και την αξιοπιστία τους", τόνισε μιλώντας στο Reuters στέλεχος ευρωπαϊκής τράπεζας.

Σημειώνεται ότι τα περυσινά stress tests απέτυχαν επί της ουσίας, μετά και την επιβεβλημένη διάσωση των ιρλανδικών τραπεζών, μετά την επιτυχία τους στα tests.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v